Over mij

MZ1

Ann De Craemer (1981) studeerde Germaanse taal- en letterkunde en is Master in American Studies. Ze debuteerde met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn (Lannoo, 2010), dat werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs voor het beste literair-journalistieke reisboek. Die prijs werd uiteindelijk  gewonnen door Cees Nooteboom met Scheepsberichten.

In haar prozadebuut Vurige tong (De Bezige Bij, 2011) vertelt ze het verhaal van haar katholieke  jeugd in het West-Vlaamse Tielt. Het boek kreeg in oktober 2011 De Bronzen Uil-lezersprijs van de Vlaamse krant De Morgen en werd genoemd als runner-up voor de Vlaamse Debuutprijs.

Het kleine zwarte visje (Lannoo) verscheen in 2011 en is een vertaling van een Perzisch kinderverhaal van Samad Behrangi, waarin de strijd voor vrijheid centraal staat.

De Craemer schreef van augustus 2011 tot juli 2012 wekelijks een column voor de boekenbijlage ‘Uitgelezen’ van De Morgen en voor het cultuurkatern van dezelfde krant.  Van januari tot juli 2013 had ze elke zaterdag een column in de bijlage Reporter van De Morgen, waarin ze vanuit rechtbanken in België verslag uitbracht van het wedervaren van mensen met justitie. Momenteel heeft ze op de site van De Morgen een taalblog.

In de zomer van 2012 verscheen De seingever (De Bezige Bij). Haar roman Kwikzilver verscheen op 29 augustus 2014 bij De Bezige Bij Antwerpen.

Begin 2015 werd De Craemer, als taalcolumniste van De Morgen, voorzitter van het Heerlijk Helder-panel van het programma Hautekiet op Radio 1. Over taal schrijft De Craemer ook voor het maandblad Onze Taal, waar ze als Vlaams ‘taalwatcher’ elke maand bericht over talig nieuws uit Vlaanderen.

In oktober 2015 verscheen bij Uitgeverij Polis Heerlijk Helder. Weg met krommunicatie!, dat ze samen met radiopresentator Jan Hautekiet schreef.

In oktober 2018 verscheen het Groot Vlaams Wielerwoordenboek, dat ze samen met wielercommentator Michel Wuyts schreef. U kunt daar hier een stuk van lezen.

In februari 2021 startte De Craemer met haar eigen taalbureau Tikgoud, waar u hier alles over kunt lezen.

De Craemer werkt aan haar nieuwe roman, die midden september 2021 zal verschijnen, en dat voor het eerst bij haar nieuwe uitgeverij Atlas Contact. De titel is Hersenorkaan en gaat over de depressie die ze in 2017 kreeg. Meer nieuws volgt snel!

Contact

anndecraemer@gmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/anndecraemer.auteur
Twitter: @AnnDeCraemer
Instagram: @anndecraemer

17 Reacties op “Over mij

 1. Jan De Craemere

  Hallo verre nicht,
  Net je artikel over ‘Otterkoppels’ gelezen. Niet slecht.
  Je bent er wel een vergeten, die i.v.m. ‘vogels’. :)
  Groetjes,
  Jan

 2. Marc

  Beste Ann, een gelukkige verjaardag! Een mooie dag om je te bedanken voor al het leesgenot!

 3. Matthew Derycke

  Waar heb je precies gestudeerd ?

 4. Pingback: Interessante taalcolumn (4): Ann De Craemer (De Morgen) | richtgraad 3 blogt

 5. Theo Boesmans

  Website Standaardboekhandel geeft 18/09 aan als verschijningsdatum van uw nieuw boek “Kwikzilver”. Zie hier dat het blijkbaar al in de handel is. Morgenvroeg ga ik het halen. Na “Vurige tongen” en “De seingever” kan ik niet wachten. En ik ben er nu al zeker van dat het weer veel leesplezier zal meebrengen en indruk nalaten! Alvast bedankt.

 6. G

  Dag Ann,
  Gisterenavond jouw boek ‘De seingever’ uitgelezen en vandaag bij het zien van die ‘verwaaide oude mannetjes’ op tv, me afgevraagd welke verhalen ze met zich meedragen. Mooi boek ! Koers als allegorie voor het leven…
  Ik dacht je gisteren trouwens op je fiets in Brugge te zien passeren. Misschien in training voor je tocht van komend weekend ?
  Al lijkt dat misschien niet de juiste plaats. Het polderland is hier wel winderig, doch plat en de ‘kasseien’ zijn geenszins te vergelijken met de knoestige keien waar je zaterdag overheen moet. Veel succes!

 7. Prachtig werk Ann en uw mening over religie deel ik, als man, volkomen met u ! Dit naar aanleiding van uw artikel “Waarom ik weiger respect te hebben voor religie.” van 1.8.2013.

 8. Ann,
  Dit geeft ons moed,we hebben t ook nt makkelijk als zelfstandigen, maar zijn ons zeer bewust dat jij(jullie) ook zware tijden meemaken, we kunnen je maar 1 ding meegeven, zie niet achterom, enkel voor jou, ga gewoon door.
  En de reacties van anderen, vergeet t , t gaat om jou, create, innovation and no problems, only solutions,
  Groetjes,
  Suzy en kris
  We maken t zelfde mee, en we gaan dit realiseren.

  En niet zo maar een ” dit vind ik leuk on Facebook”

 9. Pol Friant

  Echt genoten van “de seingever”. En…de goesting is er. Ketting smeren, fiets op en via Landegem, Nevele, Lotenhulle, Poeke en Kanegem naar de Poelberg.

 10. Steven B

  Afgelopen week “De seingever” gelezen en heb er enorm van genoten. Zo eerlijk, herkenbaar en allesomvattend.

 11. Frank Gelaude

  Zopas uw boek “de seingever” uitgelezen in één keer….prachtig en voor iemand van de streek zeer herkenbaar. Daar komt nog bij dat ik ook familie ben van de Van Hauwaerts uit Machelen……..

 12. Toon Hofmans

  Ik ben totaal geen boekenwurm maar toch las ik je ‘de seingever’ in bijna één ruk uit.
  Prachtig boek en dit smaakt naar meer leesvoer…

 13. kris van de steene

  juist ” de seingever ” in een ruk uitgelezen .klasse .nostalgisch , en geschreven door een vrouw die iets met koers heeft .
  proficiat .
  kris vds

 14. Steven Reynders

  Spijtig verlies in de slimste mens , had wel meer van je willen zien .
  Steven R.

 15. Daniel Achtergaele

  Zonet het boek ‘Vurige Tong’ gelezen. Uw boek klopt van a tot z. Tielt is symbool voor elk dorp/stadje… in Vlaanderen, zeker over het katholieke denken en doen. Bedankt om mijn geest te verruimen.
  Daniel A.

 16. Luc Stevens

  Genoten van je optreden in ‘Vive le vélo’. Goed gedaan!
  Luc S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s