Het glaasje cognac van mijn moeder voor Zwarte Piet

Met verbijstering volg ik de discussie over het al dan niet vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. Zelf vond ik als kind Zwarte Piet altijd duizendmaal sympathieker dan Sinterklaas: Piet grapte en grolde, en Sint was altijd beangstigend ernstig. Maar dat is waarschijnlijk net het probleem: bepaalde volwassenen bespeuren in de figuur van Zwarte Piet racisme, terwijl er voor kinderen niets aan de hand is, en de meesten – zoals ik indertijd – denken dat Piet gewoon een zwarte kleur heeft omdat hij door de schoorsteen is afgedaald.

Zwarte Piet, dat was voor mij de sympathieke man voor wie mijn moeder aan de vooravond van Sinterklaas een glaasje cognac op tafel klaarzette, als dank voor het vele inpak- en sleurwerk dat hij had verricht. De Sint, die kreeg niets.

Maar kijk, als de Verenigde Naties zich hier dan toch willen mee bezighouden, terwijl er zoveel prangender wereldproblemen zijn, wil ik hen een handje helpen: in de boekhandel zag ik dit nieuwe boek over Sinterklaas, waaruit we alleen maar kunnen besluiten dat Piet een vogelmishandelaar is. Verenigde Naties, rep u en stel een nieuwe onderzoekscommissie in!

IMG_2119

3 reacties

Opgeslagen onder Columns

3 Reacties op “Het glaasje cognac van mijn moeder voor Zwarte Piet

 1. Karl godderis

  Waarom draaien we voor een keer niet de kleuren om, gezien het toch niet om racisme gaat. Dus zwarte sinterklaas en witte pieten!

 2. Misschien zou een groene piet alle controverse vermijden. Hoewel, zal Kermit zich dan niet in het kruis getast voelen ?

 3. *ironie aan* Persoonlijk vind ik de VN nog veel te mild. Ook Sinterklaas heeft een foute kleur. Hij was de bisschop van Myra en komt uit Patara… in Turkije. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_van_Myra *ironie uit*
  Als het nu mensen kwetst dan kunnen ze toch gewoon weg.
  De Pieten kwamen er trouwens historisch pas bij vanaf de 19de eeuw. http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_piet
  Ik vond het hele VN-debat eerst ook futiel tot ik dit artikel las: http://www.doorbraak.eu/zwarte-piet-racisme-paar-kritische-pepernoten/